Snorders’ pakken klanten af van Twentse taxi’s
ENSCHEDE – Taxichauffeurs zonder vergunning: met name rond feestdagen en evenementen duiken de ‘snorders’ op in Twente. Voor legale ondernemers vormen ze een probleem. „Het is voor ons niet lucratief meer.”
Twentse taxiondernemers lijden schade door concurrenten die zonder vergunningen ritten aanbieden. Dat bevestigen meerdere taxibedrijven na een rondvraag van deze krant. Niet bekend is om hoeveel illegale chauffeurs het gaat.
Rijbewijs
De bonafide taxibedrijven lopen omzet mis door de illegale taxirijders, die vaak tegen lagere tarieven rijden en zo veel klanten inpikken. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op de taxibranche, kan de veiligheid van passagiers bovendien niet gegarandeerd worden. Het is niet zeker of de chauffeur een rijbewijs heeft en de auto goedgekeurd is.
Maandag werd door de rechtbank in Almelo een 33-jarige man uit Westerhaar veroordeeld, nadat hij vorig jaar op Koningsdag in Oldenzaal werd betrapt op het rijden van taxiritten zonder vergunning. In zijn bus zaten op dat moment acht passagiers. Het was niet de eerste keer dat de ondernemer, die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat als taxiondernemer, gepakt is.
Snorders
Het is niet toevallig dat de Westerhaarder na een landelijke feestdag tegen de lamp liep, zegt Erwin Brookhuis. „Rond evenementen, festivals en andere grote feesten zien we de snorders (taxirijders zonder vergunning, red.) het meest”, aldus de directeur van Brookhuis Taxivervoer. „En juist die dagen vormden voor taxibedrijven de jus op de aardappels. Neem de carnaval in Oldenzaal, dat was voor ons de beste dag van het jaar. Maar dat is nu al lang niet meer. Daar moet voor ons nu geld achteraan.” Afgelopen weekeinde maakte een chauffeur van Brookhuis nog melding van een snorder bij een groot piratenfeest in Rossum.
Boetes
Het aanpakken van illegale taxirijders is lastig: ze moeten op heterdaad betrapt worden, tijdens controles door de ILT en de politie. Af en toe lukt dat, zoals vorige week in Amsterdam. Daar werden tijdens een nachtelijke controle vijf snorders aangehouden. Zij kregen boetes oplopend tot 4.300, terwijl een dwangsom van 10.000 euro moet voorkomen dat ze nogmaals in de fout gaan.
Kentekens
De chauffeurs van taxibedrijf Brookhuis geven vermoedens van illegale taxi’s door aan de eigen centrale, zegt directeur Erwin Brookhuis. „Dan leggen we de kentekens vast. Ik krijg daarna op maandag een overzicht, en als we een kenteken meerdere keren zien geven we dat aan de politie door.” Volgens de ondernemers lukt het zijn chauffeurs niet om in de nachtelijke uren zelf achter de ongewenste concurrenten aan te gaan. „Ze hebben zelf ritten te rijden.”
De snorders vallen voor het publiek vermoedelijk niet op, zeggen meerdere ondernemers. Ze staan in de buurt van taxistandplaatsen in een gewone personenauto, zonder blauwe kentekenplaten. Op het dak van de voertuigen staan ook geen taxiborden. Langslopend uitgaanspubliek wordt aangesproken en gepaaid met lage ritprijzen.
Westen
Waar de snorders vandaan komen, weten de Twentse taxibedrijven niet. „Maar niet altijd uit de buurt”, zegt Brookhuis. „Volgens mij zoeken ze op internet naar grote feesten en evenementen, en komen dan naar de regio. Het was ooit een probleem dat alleen in het westen van het land leek te bestaan, maar dat is niet meer zo.”
Vorig jaar zijn bij landelijke snordersacties door de Inspectie Leefomgeving en Transport en politie 61 snorders betrapt. Dat aantal ligt voor dit jaar op 37. De inspectie spoort illegale taxichauffeurs op diverse manieren op: onder meer via klachten, internetmonitoring en tijdens controles in uitgaansgebieden en bij evenementen.
2.700 euro boete
Een retourrit van Vroomshoop naar Oldenzaal leverde taxiondernemer S. 200 euro op. Maar omdat hij zich wederom niet aan de regels hield, kost het hem nu nog veel meer.
Een chauffeur van het taxibedrijf van S. reed op Koningsdag vorig jaar in Oldenzaal met zijn busje een politiecontrole in. Die controle werd gehouden, omdat volgens de rechter ‘rond evenementen regelmatig vergunningloze taxi’s in Twente rijden’. En daartegen moet worden opgetreden.
Buiten de regels
De bus van S. bevestigde dat er buiten de regels gewerkt wordt: de chauffeur heeft geen chauffeurspas en in het voertuig zit geen verplichte boordcomputer. Wel zaten er acht passagiers in de bus, die per persoon 25 euro betaalden voor een rit van Vroomshoop naar Oldenzaal en weer terug. De chauffeur verklaart tegenover de politie dat hij een ‘volgbus’ bestuurt, en dat daarvoor geen regels gelden. Onzin, volgens de politie.
Voor de rechter ontkent S. dat zijn bus in de buurt van de controle was. Tot ergernis van de rechter, die er niets van gelooft. „De bus staat op uw naam en de verbalisant heeft hem gezien. Ziet die man soms spoken? Bovendien bent u al vaker op deze zaken betrapt. Wat is er met uw bedrijf aan de hand?” „Niets”, aldus S.. Het helpt de Westerhaarder niet: hij moet 2.700 euro betalen, gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.